"Inspiration av sommar och Dalarna är viktigt"

Sommaren 2015 tog Dalasmaker AB över driften av dåvarande Strandrestaurangen, som då genomgick en ombyggnation och namnbyte till Brasserie Udden. Tidigare under veckan träffade vi Peter Lundquist som är VD på Dalasmaker AB. På ett soligt Udden var förberedelserna på topp inför säsongsöppningen den 27 maj.

Berätta gärna lite om din bakgrund i restaurangbranschen och om Dalasmaker.

– Jag började arbeta inom restaurangbranschen redan vid 15 års ålder och sedan dess har det varit en stor passion för mig. Efter avslutade studier blev det restaurangjobb i alperna under många år. När jag efter dessa år kom hem till Malmö så insåg jag snabbt att man inte kan bo i en stad där det är höst nio månader om året. En vinter i Skåne räckte, sen bar det iväg till svenska fjällen och där blev jag kvar i sex år.

Under min tid i fjällen så sprang jag av en slump på Torbjörn Wallin, som då var VD för Grönklittsgruppen. Vi diskuterade restaurangdelen på Orsa Grönklitt vilket slutade med att vi blev erbjudna att vara med och bygga den nya toppstugan samt ta över driften av de övriga restaurangerna. Sagt och gjort så startade jag Dalasmaker AB tillsammans med Peter Johansson och Ulf Hertzberg. Efter det har företaget vuxit i snabb takt och vi driver sedan 2015 även Brasserie Udden och sedan tidigare i vintras Smidgården i Fryksås. Detta har gjort oss till en av de största arbetsgivarna i Orsa Kommun. I Dalasmaker har vi nu ca 15 personer som arbetar året runt och under högsäsong totalt ca 60 personer.

Hur ser du på samarbetet med Orsa Camping?

– Samarbetet fungerar jättebra och vi kompletterar varandra bra. Riktigt kul nyhet att campingen blivit 5-stjärnig till sommaren! Vi har aldrig tidigare jobbat med restaurang inom camping men vi märker nu att intresset för kvalitativ mat även är stort hos de som campar.

Vad händer på Brasserie Udden i sommar, några spännande nyheter på menyn?

– Det blir full fart i sommar! Fredagsfeeling med livemusik varje fredag från 31 maj. Självklart sommarbuffé på luncherna och nytt för i år är att vi ändrar buffén med ett smörgåsbord på ena delen och varmrätt samt pannkakor, sallader m.m. på andra delen. Vi tänker oss att det verkligen ska vara inspirerat av sommar och Dalarna. À la carte på kvällarna med stort fokus på råvaran med dess ursprung och kvalité. Sen självklart, som hör sommaren till, så blir det massor av goda drinkar i baren. En sak vi dock inte ändrat på är utsikten, den häpnadsväckande utsikten kvarstår!

Vilket tips skulle du skicka med till våra gäster som besöker Orsa i sommar?

– Skippa shoppingen och njut istället av den fantastiska naturen som Orsa har att erbjuda. Missa inte ett besök till Orsa Grönklitt och Fryksås, med milsvid utsikt över Siljansbygden.